Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Vilánek: Přijde mi, že práce tady má smysl

03.03.2021 | sk

Každý správný fotbalový oddíl by se měl věnovat především mládeži. Na to, aby byla vedena podle nejnovějších trendů, dohlíží i v SK Roudnice řada trenérů. Jedním z nich je i hlavní kouč U9 Roman Vilánek (47), který si aktuálně dodělává UEFA licenci B. 

Za dobu své aktivní hráčské kariéry už Roman působil v Bříze, Roudnici, Straškově, Libotenicích, Rovném i Horních Počaplech a do roudnického SK se po letech oklikou vrátil.   

Jak je to s tvou trenérskou kariérou?
Trénovat jsem začínal zhruba před 8 lety jako hrající trenér v Horních Počaplech, poté jsem se přesunul zpět do Rovného a tam vedl A tým v I. B třídě. V roce 2016 jsem v Rovném současně začal trénovat mini přípravku, a protože mě to začalo s dětmi velice bavit, další rok jsem v Rovném skončil a přesunul se k ročníku 2012 do Roudnice. Přemluvil jsem k tomu také Standu Fidlera, se kterým trénuji kluky dodnes.

Co vyžaduješ po svých svěřencích?
Především, aby se snažili hrát, nebáli se zkoušet jeden na jednoho, jeden na dva i za cenu toho, že to občas nevyjde a něco pokazí. Chceme, aby se v tomto věku učili ovládat balon a byli s ním odvážní. Samozřejmostí je dělat vše naplno a většinou formou her, aby kluky trénování bavilo.

Líbí se ti herní styl nějakého konkrétního týmu v ČR či zahraničí?
V současné době se mi u nás líbí hra slávistů i když nejsem jejich skalní fanda, ale jejich náročný, běhavý celoplošný fotbal se prostě líbit musí:-)

Jaký upřednostňuješ typ hráčů?
Nedá se říci, že bychom momentálně nějaké hráče upřednostňovali. Za prvé nás není moc a za druhé, protože v tomto věku se hra, motivace i fyzická výkonnost kluků mění téměř každým tréninkem. Ale abych aspoň trochu odpověděl, tak mám raději ty pracovitější hráče než ty, co spíš hřeší na svůj talent.

Jak jste byli spokojeni s podzimní nekompletní částí?
Na podzim se soutěž pouze rozjela, odehráli jsme pět kol satelitů, což bylo vlastně 10 zápasů. Z toho jsme měli pouze jednu prohru s FK Ústí, pak přišlo zpřísnění, trénovalo se ve skupinkách po 6 a byly i přáteláčky, ve kterých jsme hráli např. se slávisty, velvarskou Bohemkou, přijeli k nám i Neratovičtí, kluci z Bezděkova atd. Všechny zápasy se vydařily, soupeři byli kvalitní, ale bohužel nám Covid všechno překazil.

Je hodně náročné motivovat svěřence k přípravě v této nelehké době?
Nejprve se na chvíli vrátím do normální sezony, tréninková účast se celoročně pohybuje přes 90%. Tímto bych chtěl poděkovat rodičům a prarodičům, kteří kluky na tréninky i zápasy vozí. Chodíme s klukama na individuální tréninky i v této složité době, je to sice časově náročné, ale když tě to baví :-). Takže si dovolím říci, že se celkem udržujeme.

Jak trávíš volný čas, když to tedy jde?
Můj volný čas je vlastně jen sport - buď s prckama nebo v Počaplech, kde pořád ještě chodím hrát za místní Sokol, nebo jsem ve fitku, kde cvičím sám i s klienty. A poslední dobou mě ještě chytil badminton, tak se snažím min 3x týdně stíhat i benďas. Většinu toho se mnou dělá i můj devítiletý syn, kterého se snažím vést ke sportu už od malička.

Kam bys to chtěl dotáhnout, máš nějaký trenérský vzor?
Úplně přehnané trenérské ambice nemám, stačilo by mi trénovat ve Spartě :-), ale vážně, dokud mě to bude naplňovat, chtěl bych u toho zůstat. Zatím určitě u našich kluků ročníku 2012, které si se Standou hýčkáme už třetí rok a pak v Roudnici všeobecně, protože jsem si tady sám prošel celou mládeží až po dospělé a poslední dobou se mi tu práce s mládeží moc líbí a přijde mi, že to vše má smysl. Díky za otázky a na závěr bych chtěl všem popřát pevné zdraví.

 
Zápasy
Muži A | neděle 14.04.2024, 16:30
SK Roudnice nad Labem - TJ Sokol Pokratice-Litoměřice
4:1 (1:1)
 
Muži A | sobota 20.04.2024, 17:00
TJ ČSAD Libouchec - SK Roudnice nad Labem
 
Muži B | sobota 13.04.2024, 11:00
FK Jiskra Velké Březno - SK Roudnice nad Labem B
2:0 (0:0)
 
Muži B | neděle 21.04.2024, 17:00
SK Roudnice nad Labem B - Tělovýchovná jednota Slavoj Úštěk
 
Aktuální články
Béčko ztratilo duel v závěru

Na podzimní výhru 3:2 navázat nedokázali, ani nezopakovali výkon proti lídrovi z Bohušovic a ve Velkém Březně podlehli o dvě branky (0:2)....

 
V derby se hattrickem blýskl Malý

Okresní derby zvládli a vrátili soupeři podzimní prohru. Fotbalisté SK Roudnice porazili na domácím stadionu Sokol Pokratice - Litoměřice...

 
Víkendový program týmů z Roudnice

Přehled zápasů roudnických družstev na víkend 13. - 14. dubna. První tým mužů (I. A třída) se v neděli odpoledne představí v domácím...

 
Změna na trenérských postech
 
Ideální jedenáctka víkendu
 
Dvanáctka pomstila na Dukle třináctku
 
Roudnice smetla Junior
 
Skolili lídra, hattrick pro Hlavsu
 
Hoznédl: Prochodili jsme poločas
 
Víkendový program týmů z Roudnice
 
 
© eSports s.r.o. & SK Roudnice nad Labem RSS