Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

SK Roudnice přihlásil už pět dívčích celků

14.07.2022 | sk

Dívčí fotbal? Před časem v SK Roudnice nad Labem neznámá věc. A nyní? V příští sezóně vyšle do bojů o mistrovské body hned několik desítek hráček v pěti výběrech. I o tom jsme si povídali s šéftrenérem dívčího úseku Matějem Lačným.

Jak jste spokojeni s loňskou sezónou?
Loňská sezóna byla pro nás úspěšná po všech stránkách. Po té sportovní bylo výrazným úspěchem druhé místo starších žákyň v jejich premiérové sezóně v II. lize, kde jsme do posledního zápasu bojovali o vítězství s SK Dynamo České Budějovice. V mladších žákyních v I. lize se nám již tak nedařilo, děvčata skončila poslední bez bodu. V této kategorii však převážil fakt, že jsme celou sezónu odehráli s výrazně mladším kádrem, než měli všichni soupeři. To by se nám mělo vrátit v následujícím ročníku. Sezónu ale musím ještě hodnotit z hlediska vývoje a budování celého dívčího úseku. Jelikož je dívčí fotbal na vzestupu, daří se nám tohoto trendu využívat a dívčí úsek v Roudnici roste raketovým tempem. Na začátku minulé sezóny jsme měli dva dívčí týmy (starší a mladší žákyně) a hrálo u nás zhruba 30 dívek. Věděli jsme, že jestli chceme zase pokročit dál, musíme vytvořit navazující kategorii dorostenek a zároveň se zaměřit na vybudování přípravek, abychom se nemuseli neustále spoléhat na doplňování týmu dívkami z okolních klubů, které ještě hrají za kluky. Myslím, že to se povedlo a do nové sezóny vstoupíme s pěti týmy. Celkově u nás trénuje kolem 65 dívek. Podařilo se nám také zapracovat mnoho nových trenérů. Ať už k nám dorazili z jiných klubů, nebo si je vychováváme z vlastních řad. Jsem moc rád, že několik našich nejstarších hráček má chuť se vzdělávat a k hráčské kariéře přidaly také tu trenérskou. Tohle je cesta, jak dívčí úsek posouvat opět dál. 
Zároveň se nám celkově jako klubu podařilo navázat spolupráci se ZŠ Jungmannova a od září se zde spustí první třídy s rozšířenou výukou TV. Na tomto projektu bude profitovat jak chlapecký, tak dívčí úsek. Chtěl bych také zmínit výrazný sportovní úspěch starších žákyň, které se zúčastnily mezinárodního turnaje v Barceloně a i přesto, že skončily na 5. místě, tak za celý turnaj prohrály pouze s domácím týmem FC Barcelona a další čtyři zápasy dokázaly zvítězit či remizovat a to proti soupeřům z Anglie, Dánska či Norska. Je to pro nás důkaz, že fotbalovou výchovou jdeme správným směrem. 

Co vás čeká v letní přípravě, kdy zahájíte?
Dorostenky a žákovské kategorie zahajují přípravu v pondělí 1. srpna, přípravky pak 15. srpna. Týmy dorostenek a starších žákyň budou trénovat společně a čeká je v přípravě mnoho zápasů. Jejich výběr je skutečně pestrý. Od celků z druhé ligy po prvoligové soupeře. Mladší žákyně se připravují na sezónu v II. lize a jsme rádi, že v této kategorii vznikla právě také druhá liga. Slibujeme si od toho vyrovnanější zápasy a díky tomu lepší rozvoj našich hráček. Některé hráčky z dorazového ročníku přípravky zahájí přípravu s mladšími žákyněmi a následně se připojí ke svému týmu přípravek. Celý dívčí úsek čeká také soustředění ve Spořicích. To je něco, co jsme si před rokem nepředstavovali ani ve snu, že bychom mohli jet na soustředění v pěti kategoriích. Pro holky také chystáme aktivity, které je budou rozvíjet nejen po fotbalové stránce, ale chceme také zlepšovat jejich celkovou pohybovou kulturu a pracovat na tom, aby z nich vyrůstaly silné a pozitivní osobnosti. 

Co čekáte od nového ročníku mistrovských soutěží?
Očekávání máme velká. Letos jsme udělali velký kus práce a úplně stejně chceme dívčí úsek posunout tento rok. Abychom dokázali vytížit všechny hráčky a zároveň zajistili jejich kvalitní rozvoj, přihlásili jsme některé kategorie také do okresních chlapeckých soutěží. Víc než výsledky je pro nás důležité, jakou hrou se budeme prezentovat. Pokud bude taková, jakou si představujeme, tak víme, že to holky bude bavit a s tím budou spojeny i výsledky. Díky celkové pozitivní atmosféře se budou nabalovat další děvčata a dívčí úsek se tak bude dál rozvíjet. Čeká nás také mnoho akcí pro místní ZŠ, kde chceme dívčí fotbal představovat a získávat tak nové nadšenkyně pro tento krásný sport. Tento rok se také potřebujeme posunout v rozvoji úseku jako celku. V tomto množství týmů a dívek už nelze úsek vést v několika málo trenérech, kteří obsáhnou tréninkově všechny kategorie. Kromě budování hráčské základny se hodně zaměříme také na vzdělávání a posílení v trenérském týmu. Vím, že jsme na správné cestě a věřím, že v této sezóně dokončíme přerod z nadšených budovatelů dívčího fotbalu do opravdové fotbalové organizace. Máme k tomu všechny předpoklady a těším se na tu práci. Na práci s lidmi, kteří mají stejné nadšení do budování dívčího fotbalu.
Chtěl bych závěrem poděkovat všem, kteří se věnují dívčímu fotbalu. Všem hráčkám, trenérům, vedení klubu, ale i rodičům. Bez nikoho z vás by dívčí fotbal v Roudnici nebyl tam, kde zrovna je. Na strmé cestě vzhůru. Dík vám všem. 

Přehled kategorií a přihlášených soutěží:
Dorostenky - II. liga, Český pohár
Starší žákyně - II. liga, okresní přebor starších žáků
Mladší žákyně - II. liga, okresní přebor mladších žáků
Starší přípravka - I. liga, krajský přebor st. přípravky
Mladší přípravka - I. liga

 
Zápasy
Muži A | sobota 20.04.2024, 17:00
TJ ČSAD Libouchec - SK Roudnice nad Labem
3:1 (1:1)
 
Muži A | neděle 28.04.2024, 17:00
SK Roudnice nad Labem - TJ Nové Sedlo
 
Muži B | neděle 21.04.2024, 17:00
SK Roudnice nad Labem B - Tělovýchovná jednota Slavoj Úštěk
0:2 (0:1)
 
Muži B | neděle 28.04.2024, 17:00
TJ Sokol České Kopisty - SK Roudnice nad Labem B
 
Aktuální články
Střešovice import bodů nepřipustily

Na umělce Sportovního klubu Střešovice 1911 se roudnickým mladším žákům o víkendu nedařilo. Třináctka podlehla 7:4, dvanáctka...

 
Čtrnáctka prohrávala 0:3, ale otočila zápas

V dalším divizním kole hostily výběry starších žáků SK Roudnice nad Labem celky SK Aritma Praha. Patnáctka nenavázala na podzimní výhru...

 
Proti Úštěku to opět nevyšlo

Ani podruhé v sezoně na okresního rivala nevyzráli. Fotbalisté SK Roudnice B podlehli na domácím hřišti Slavoji Úštěk 0:2, když...

 
Nadějný začátek k bodům nevedl
 
Víkendový program týmů z Roudnice
 
Ideální jedenáctka víkendu
 
Mladší žáci Arsenalu nepráskali
 
Z Kotliny vydolovala body jen čtrnáctka
 
Béčko ztratilo duel v závěru
 
V derby se hattrickem blýskl Malý
 
 
© eSports s.r.o. & SK Roudnice nad Labem RSS