Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Majer: Snažím se hodně studovat

05.02.2021 | sk

Každý správný fotbalový oddíl by se měl věnovat především mládeži. Na to, aby byla vedena podle nejnovějších trendů, dohlíží i v SK Roudnice řada trenérů. Jedním z nich je i hlavní kouč U12 Dominik Majer (24), který aktuálně studuje licenci UEFA B. 

Představ se nám trochu, jak dlouho už v SK trénuješ?
Trénovat jsem začínal v Chomutově, kde jsem nějaký čas působil u kategorie U17. Po menší pauze jsem se minulý rok v lednu přidal k Matějovi Lačnému v Roudnici a stal se asistentem U14, nyní U15, no a v dubnu jsem převzal U12 jako hlavní trenér. Takže jsem v Roudnici poměrně nový.

Máš za sebou nějakou hráčskou, nebo i jinou kariéru?
Fotbal hraji od malička, nejzásadnější v mé hráčské "kariéře" bylo působení v dorostu v AFK LoKo Chomutov, kde jsme hráli tenkrát třetí nejvyšší soutěž, nastupoval jsem na pozici defenzivního záložníka, ale začínal jsem na levém obránci. Nebyl jsem talent nejvyšší třídy, a tak jsem si kariéru chtěl vybudovat jako rozhodčí. V 15 letech jsem tedy začal aktivně pískat. Asi se vším respektem mohu říct, že jsem byl jeden z největších talentů na Chomutovsku. Ale byl jsem zároveň takové "zlobivé dítě" a bohužel mě srazilo pár přešlapů a chyb. Pískal jsem také nějaký čas futsal. Dodnes pískám v Chomutově tzv. CHLMF (Chomutovská liga malého fotbalu), což je skvělý projekt kamaráda. V zimě se hraje 5 lig v hale a v létě se hrají 3 na venkovním víceúčelovém hřišti. První a druhá liga má opravdu kvalitu, hrají tam totiž bývalí reprezentanti ČR ve futsale, nebo týmy, které působí i na mezinárodní scéně v malém fotbale.

Co vyžaduješ po svých svěřencích?
Vyžaduji především respekt a úctu k soupeři, slušné chování nejen na hřišti. Chci, ať kluci nemají ze žádného soupeře strach, všichni hrajeme totiž stejný sport. Co se týká hry, vyžaduji poměrně náročný styl fotbalu. Rychlé přepínání, vysoký presink, zodpovědnost v defenzivě a efektivitu v útočné fázi. Za každou cenu chci, aby hráli konstruktivně a s kolegy k tomu kluky vedeme. 

Líbí se ti herní styl nějakého konkrétního týmu v ČR či zahraničí?
Nepůjdu s proudem a neřeknu Slavii. Pro mě je v ČR velmi inspirativní Jablonec, jejich disciplinovanost ve hře a efektivita v útočné fázi je skvělá. V zahraničí se najde klubů víc, ale zmíním například mou srdcovou záležitost - FC Barcelona. Herní styl, který určil trend fotbalu, disciplinovanost a klid na míči. Dále je to třeba Leeds pod Bielsou, ti hrají nádherný fotbal.

Jaký upřednostňuješ typ hráčů?
Upřednostňuji hráče, které baví hrát. To je základ. Samozřejmě musí mít i nějaké další schopnosti a dovednosti. Jako například rychlost a dobrou práci s míčem. Také chci hráče, kteří se nebojí hrát za každé situace konstruktivně. V kategorii, kterou trénuji, mám rád také zodpovědné hráče.

Jak jste byli spokojeni s podzimní nekompletní částí?
Z podzimní části mám smíšené pocity. Mohli jsme si počínat lépe, na můj vkus jsme se soupeře mnohdy báli. Radost mi kluci ale udělali mockrát. Vzpomenu třeba jejich zvrat v zápase s Admirou a výkony na Ondrášovce.

Je hodně náročné motivovat svěřence k individuální přípravě v této nelehké době?
Motivovat kluky je samozřejmě v této době těžké. Vymýšlíme spoustu variant a možností. Hodně využíváme platformu ZOOM na tréninky online. Většinou se mi podaří domluvit nějakou osobnost, jako třeba Adama Karabce, Filipa Součka, Davida Holoubka nebo třeba Zdeňka Vaňkáta a Ondru Pechance (profesionální rozhodčí). Řešíme spoustu zajímavých věcí anebo jen tak klábosíme. Samozřejmostí jsou individuální plány, které kluci poctivě plní na jedničku.

Jak trávíš volný čas?
Volný čas trávím studiem. Ať je to licence nebo třeba kurz "FIFA MEDICAL", kde se učím rozpoznat snad všechna zranění, která mohou fotbalistu potkat. Rád si také čtu o dětské psychologii a pozoruji nové trendy ve fotbale. S Matějem Lačným také pořádáme turnaje pro mládež, takže spoustu času vezme i organizace turnajů.

Kam bys to chtěl dotáhnout, máš nějaký trenérský vzor?
Nemám úplný cíl, kam bych se chtěl jako trenér dostat. Mým trenérským snem je vidět jednou mého svěřence v nějakém ligovém klubu, to bude pro nás všechny nejlepší vizitka. Trenérských vzorů je opět víc - David Holoubek, Diego Simeone nebo třeba Mercelo Bielsa a od každého se snažím si něco vzít.

 
Zápasy
Muži A | sobota 20.04.2024, 17:00
TJ ČSAD Libouchec - SK Roudnice nad Labem
3:1 (1:1)
 
Muži A | neděle 28.04.2024, 17:00
SK Roudnice nad Labem - TJ Nové Sedlo
 
Muži B | neděle 21.04.2024, 17:00
SK Roudnice nad Labem B - Tělovýchovná jednota Slavoj Úštěk
0:2 (0:1)
 
Muži B | neděle 28.04.2024, 17:00
TJ Sokol České Kopisty - SK Roudnice nad Labem B
 
Aktuální články
Víkendový program týmů z Roudnice

Přehled zápasů roudnických družstev na víkend 27. - 28. dubna. První tým mužů (I. A třída) se v neděli odpoledne utká doma s Novým...

 
Střešovice import bodů nepřipustily

Na umělce Sportovního klubu Střešovice 1911 se roudnickým mladším žákům o víkendu nedařilo. Třináctka podlehla 7:4, dvanáctka...

 
Čtrnáctka prohrávala 0:3, ale otočila zápas

V dalším divizním kole hostily výběry starších žáků SK Roudnice nad Labem celky SK Aritma Praha. Patnáctka nenavázala na podzimní výhru...

 
Proti Úštěku to opět nevyšlo
 
Nadějný začátek k bodům nevedl
 
Víkendový program týmů z Roudnice
 
Ideální jedenáctka víkendu
 
Mladší žáci Arsenalu nepráskali
 
Z Kotliny vydolovala body jen čtrnáctka
 
Béčko ztratilo duel v závěru
 
 
© eSports s.r.o. & SK Roudnice nad Labem RSS